Spela Lagom är en kampanj som Svenska Spel införde för några år sedan. Med uppmaningen ”Spela Lagom” vill de få spelare att inte bli spelberoende. I kampanjen ingår även att de på ett tydligt sätt ska marknadsföra telefonnummer som man kan ringa om man är spelberoende samt andra vägar att minska missbruket. Det kan låta bra men vid en djupare granskning så verkar det statliga monopolet inte riktigt stå för vad de utåt sett vill förmedla.

Att titeln på boken ”Spela Lagom” blir just sådan är därför härligt ironiskt. Författarna beskriver den historia som Svenska Spel har och det visar sig gång på gång att något lagomt spel är företaget inte ute efter. De vill att vi ska spela – och det mycket.

Det är ett boktips för den som är intresserad av svensk spelhistoria men även ett boktips för de som vill bli mer insatta i hur utvecklingen av svensk spelpolitik rör sig framåt. Vilka värden som sätts först och vad som prioriteras. Även om de till viss del tar upp pokern så är detta den enda kritik som kan föras fram mot boken. Oddsspel, casinospel och andra spelformer beskrivs tydligt i både historia och de sociala problem som de medför. Pokern däremot snuddas bara vid.

Men i övrigt är det en bok som fyller en lucka i den svenska litteraturen. Ett av de starkaste boktipsen av de böcker som lanserades 2013 och det är jag inte ensam om att säga. Boken fick nämligen stora rubriker och författarna var med i flera tv-soffor på våren. Det var som att de hade släppt en bomb även om de presenterar mycket som är uppenbart. Det är klart att spelbolag vill att vi ska spela. Annars tjänar de ju inte pengar.

Vill du hitta andra bra böcker är http://boktips.nu/ en bra källa. Även böcker om spel finns där, annars en stor blandning av genrer.

Privacy Policy