”Finns det plats för en tredje kategorier prylar i världen, något som är ett mellanting mellan en laptop och en smartphone” undrade Steve Jobs 2010, precis innan han introducerade världen för iPad. Nu, miljontals sålda enheter, senare så är svaret ett själklart ”Ja!”. Men på den tiden var det inte lika självklart.

Mång av de teknikjournalister som satt i salen när Jobs presenterade iPad kände till att börja med en stor besvikelse. Bland annat kritiserade de Apple för att de inte hade utrustat plattan med multitasking-funktioner, kamera, eller Flash.

Man var dessutom skeptisk till namnet, och till och med designen av modellen. Bill Gates hade följande att säga om konkurrents surfplatta. ”Det är en trevlig bokläsare.”

Alla dessa skeptiker ska dock inte skämmas alltför mycket. Till och med Steve Jobs var skeptisk i utvecklingsstadiet och undrade vad den skulle vara bra för. År 2003 fastställde han på en elektronikkonferens att ”vi har inga planer på att göra en platta. Det har visat sig att folk vill ha tangentbord. Plattor tilltalar rika killar som redan har en massa Pc-datorer och andra prylar”.

I vår första artikel om iPad skrev vi mest att det var en ”gimmick…”. Nu är surfplattan vår största favoritpryl att rapportera om på Cityshoppa.se Läs mer om kommande iPad 5: http://cityshoppa.se/ipad-5/

Likt Jobs, och många andra, var vi också skeptiska till en mindre version av iPad när den presenterades i höstas. Men även denna gång fick vi helt fel.

Försäljningssiffrorna har varit fantastiska och inom kort släpps det med stor sannolikhet en iPad Mini 2 med Retinaskärm.

I början sålde mest iPad till större bolag (som beställde den i stora volymer) men snart började fler och fler inse vilken fantastisk pryl en surfplatta är.

Två år efter release var den huvudsakliga demografin unga människor mellan 25 och 34. Nu, tre år senare, har surfplattor gått om bärbara datorer och såväl små barn som äldre människor älskar den och en iPad, eller liknande platta, är snart en lika självklar del av skolans undervisningsmaterial som en svart tavla och vit krita en gång i tiden var.

Man undrar om responsen till kritan och tavlan var lika ljummen på dess första release-event..?

Och vi undrar framförallt… när kommer nästa pryl som vi inte trodde att vi ville ha, men som vi snart inser att vi inte kan leva utan? Kanske Googles kommande, högteknologiska glasögon?

Privacy Policy