Om du tycker om att spela spel så kanske du drömmer om att själv skapa nästa stora spelunder. Det tar tid att designa spel och det är många som ska jobba tillsammans för att ett enda spel ska bli till verklighet. Stora spelföretag som Netent och Yggdrasil ger ut nya titlar varje månad. Det ger många arbetstillfällen för personer som är duktiga på grafik, animation och mer.

Men det är klart att det inte är helt enkelt att få jobb hos speljättarna. Inte ens om du är otroligt talangfull. Ibland så kan det vara så att du får försöka komma in bakvägen. Du kan till exempel se om du kan få en annan anställning på ett spelföretag för att sedan se om du får vara med närmre själva designprocessen.

Du ska också komma ihåg att det ibland kan krävas en hel del gratis arbete innan du får in en fot i branschen. Om du lyckas få en praktikplats på ett spelföretag där du får vara med om designprocessen så är du lyckligt lottad. Det kan vara ett säkert sätt att få vara med som en betald medarbetare när nästa projekt drar igång.

Ett brinnande intresse krävs

Innan du ens börjar se dig om efter grafiska kurser eller utbildningar inom animation och TV så ska du vara säker på att det här är vad du vill. Det finns intensiva utbildningar för den som vill lära sig att koda och designa spel. Men om du inte är redo att plugga dygnet runt och göra mer än det du lär dig på kursen så är det inte säkert att det här kommer att leda till jobb i branschen.

Det finns inga utbildningar som med säkerhet kommer att ge dig jobb som speldesigner. Det finns kunskap som du behöver och den kan du få utan att gå en kurs om du är genuint intresserad. Det är eldsjälarna som får de bästa jobben så ge dig bara på detta område om du känner att det brinner i själen för spel!

speldesigner jobb

God grafisk kunskap

God grafisk kunskap är ett måste. Som speldesigner så kommer du att jobba i ett team och du kanske bara får ta del av en mindre del av ett mycket stort projekt. Kanske får du sitta med en viss grafisk uppgift under flera veckors tid. Då är det viktigt att du är duktig på att jobba med olika grafiska program och att du har ett öga för detta. Förvänta dig inte att själv få designa spelets huvudkaraktärer från start. Det kan ta tid och några spelprojekt innan du når nivån som krävs för att få skapa på riktigt.

Skriv manus

Ett spel är inte bara bilder och animationer. Du kan också designa spelets berättelse. Det här är något som passar bra för dig som har god fantasi och som tycker att det är kul att utveckla teman. Det är inte bara nätverksspel som har en story. När du ser på slots så inser du att varje slotsmaskin är en liten berättelse. Den har tagits fram av personer som har tänkt till och som har jobbat med att skapa en röd tråd genom spelet.

Musik och ljud

Du kan också jobba med design av musik och ljud till spel. Det här kan vara mycket spännande och passar bra för den som har en musikalisk bakgrund och som även kan jobba med program för att skapa musikslingor och ljud som ska vara med i spel. Utbildning är viktigt men kontakter är kanske ännu viktigare. Du måste få in en fot i spelbranschen för att få en chans att vara med och ta fram ljuden till slots, nätverksspel och andra spel.

Förmåga att jobba i lag

En viktig sak att komma ihåg är att det krävs hundratals medarbetare för att ta fram ett spel. Det kan innebära intensivt arbete under flera månader, ibland års, tid. Om du är bra på att samarbeta så blir du en eftertraktad medarbetare och då kan det bli aktuellt med fler spännande uppdrag för dig som speldesigner.

Privacy Policy