Rektangulär Passepartout

Rektangulär Passepartout

Att tillverka en egen passepartout är extremt enkelt. Man kan i princip ta fotot man vill rama in och klistra detta på ett något större papper. På så vis skapas en bakomliggande ram av färgen på pappret som fotot klistrades fast på. Det är visserligen den enkla vägen men det är även den enkla vägen att förstöra för  sig själv. För precis lika noga man är när man väljer motiv på bilden som ska upp och pryda väggen ska man vara när man ramar in fotografiet. Inte bara för att det ska bli så snyggt som möjligt utan även för att det ska hålla kvalitén i många år framöver.

För det första ska man använda sig av kartong som är certifierad enligt ISO 9706. Läs mer om denna certifiering här. Men kortfattat så handlar det om att kartongen både är hållbar och utan syror som kan påverka fotot. Man bör även just välja kartong istället för ett tunt papper eftersom ett tunt papper mycket lätt påverkas av bara lite fukt. En kartong håller sig betydligt styvare och fastare även om det är något fuktigt kring den.

För det andra ska passepartouten vara syrafri och ligninfri. Lignin kallas även vedämne och finns i det trä som ligger till grunden för pappret. Syran och ligninet påskyndar papperets åldrande vilket gör att det snabbare blir gult. Som exempel kan nämnas tidningspapper som har mycket lignin i sig och därmed gulnar bara efter något år.

För det tredje gäller det att även använda lim som är specialframtaget för att användas till foton och fotocollage.  Limmet bör även det vara syrafritt. Det man även ska kolla efter är att det är fritt från lösningsmedel och PVC. Enklaste lösningen är att köpa lim som säljs av fotobutiker då de som jobbar där vet exakt vad som är bäst när man vill vara försiktig om sina foton.  Läs mer om passepartouter och dess tillbehör på http://passepartout.se

Privacy Policy